Vad händer när vi byter rädsla mot tillit?
21.07.2024
Häromdagen låtsades jag bli arg på Zico och hytte med näven och höjde rösten. Det jag såg framför mig var en glad och förväntansfull hund som undrade vad vi skulle hitta på för roligt nu🤩 Trots att jag viftade ganska ordentligt med händerna blinkade han inte ens. Mina händer har aldrig varit elaka mot Zico och inte heller har jag skrikit och varit arg på honom. Visst har jag ibland i rädsla och fara höjt rösten för att stoppa honom, med den effekten att han stannar och undrar vad som händer, precis så som han ska reagera.
I arbetslivet och kanske främst företagsvärlden är en traditionell ledarstil "management by fear". I jakten på resultat och framgång använder man metoder som kontroll, hot, påtryckningar och i värsta fall bestraffningar. Detta kan vara kortsiktigt effektiva metoder men det är förödande för kreativitet, motivation och långsiktig framgång. Detta skapar ofta passivitet och rädsla för att göra fel. Raka motsatsen till detta är tillitsbaserat ledarskap där man uppnår långsiktig och hållbar framgång genom tillit, öppenhet och respekt. Det får medarbetare att ta ansvar och vara modiga, våga fatta beslut utan rädsla för negativa konsekvenser om det blir fel beslut. Som en tillitsbaserad ledare behöver du vara trovärdig, lyhörd och öppen för feedback och ge dina medarbetare utrymme att växa och utvecklas inom tydliga ramar och förväntningar.
Ledarstilar som används i arbetslivet med människor som "medarbetare" kan självklart inte rakt av jämföras med hantering av hundar, men det finns en hel del likheter. Jag vill gärna tänka på det som tillitsbaserat hundägarskap där metoden för att fostra sin hund innebär lyhördhet, öppen för feedback och positiv förstärkning/shejping.
Lyhördhet: att lära sig och förstå våra hundars språk. Vad är det de säger med sitt kroppsspråk och sina signaler. Genom att förstå detta kan vi också förstå hur vi ska träna och bemöta dem.